Strona główna Produkty Burak cukrowy Pszenica ozima Odmiany polecane Pszenica jara Pszenżyto Żyto ozime Usługi Badania i rozwój Produkcja O nas

Polecane odmiany

LEANDRUS nowość  
Jakość A
2015
 

Wysoka jakość – niezależnie od lokalizacji.

 

  • Rejestracja w Polsce 2015
  • Doskonała stabilność wysokiego plonu
  • Bardzo wysoka liczba opadania
  • Wysoka odporność na stres
  • Dobre parametry technologiczne

 

 

Charakterystyka odmiany sprządzona na podstawie
wyników COBORU

Cecha Wynik Jednostka
Plon 2014 a1 (wz.=88,5 dt/ha) 100 % wzorca
Plon 2013 a1 (wz.=72,2 dt/ha) %wz. 106 % wzorca
Plon 2012 a1 (wz.=69,6 dt/ha) %wz. 109 % wzorca
Plon 2014 a2 (wz.=103,4 dt/ha) %wz. 103 % wzorca
Plon 2014 a2 (wz.=86,4 dt/ha) %wz. 103 % wzorca
Plon 2014 a2 (wz.=81,3 dt/ha) %wz. 107 % wzorca
Mrozoodporność 3,5 skala 9 st.
Choroby podstawy źdżbła - komleks 8,4 skala 9 st.
Mączniak prawdziwy - liście 7,5 skala 9 st.
Rdza Brunatna 8,1 skala 9 st.
Rdza żółta 8,4 skala 9 st.
Brunatna plamistość liści 7,9 skala 9 st.
Septorioza liści 6,9 skala 9 st.
Septorioza plew 7,4 skala 9 st.
Fuziarioza kłosów 7,9 skala 9 st.
Wyleganie przed zbiorem 6,5 skala 9 st.
wysokość roślin - cm 93 cm
Kłoszenie - dni od 1.01 154 dni od 1.01
Dojrzałość pełna - dni od 1.01 204 dni od 1.01
Masa 1000 ziaren - 14% 42,8 g
Wyrównanie ziarna 86 %
Zawartość białka 5 skala 9 st.
Gęstość ziarna w stanie zsypowym 5 skala 9 st.
Wskaźnik sedymentacji SDS 6 skala 9 st.
Ilość glutenu mokrego 4 skala 9 st.
Liczba opadania 9 skala 9 st.
Porastanie ziarna w kłosach 5 skala 9 st.
Tolerancja na zakwaszenie gleby 5 skala 9 st.

 


pobierz PDF
45-16-34